Robin Newman och hur transfrågor kan lyftas på ett bra sätt

Under det senaste året har jag sett otroligt många filmer med queera teman, många bra, och jag räknar med att se många fler. Samtidigt tenderar de filmer som lyfter upp transfrågor på bio att vara otroligt transfoba. Först The Danish Girl och nu är en ny film på gång - (Re)Assignement. Den andra handlar om en cisninja som tvingas till könskorrigering och sen spenderar sitt liv med att söka efter hämnd. Jag har inga förhoppningar på att det kommer bli sevärt.
 
Anyway, Robin Newman!
 
Okej, så det här inlägget innehåller små spoilers, men det är inget som kommer förstöra din upplevelse av Case 3 i Ace Attorney 5: Dual Destinies om du någon gång vill spela igenom det, jag skriver så spoilerfritt som möjligt. Jag hoppas snarare att detta gör dig mer intresserad av spelserien, som lätt är topp tre bästa spelserien i min lista.
 
Robin Newman är en karaktär som inledesvis är en konstant arg och hypermaskulin åklagarstudent med en talang för konst. Ett mord händer på skolan och Robin tillsammans med sina bästa vänner hamnar i blåsväder. Tidigt hamnar Robin själv i vittnesbåset och huvudkaraktären/försvarsadvokaten, Athena, känner att det är någonting som inte stämmer. Detta i samband med Robins relation till femininitet, i det här fallet en klänning. 
 
 
 
Så med sin speciella talang att kunna reda ut känslor, inser hon att Robins "symbol of masculinity" fungerar som en binder och avslöjar detta (inför alla, helt klart oschysst, men det är för att rädda sin klient, som är både hennes och Robins bästa vän).
 
Robin får först ett psykbryt, men när hon lugnat ner sig monterar hon ner sin mackapär och erkänner glatt att hon är en kvinna i både kropp och själ. En tyngd faller både bokstavligt och bildligt från henne. Hennes familj ville ha en son och uppfostrade henne därefter, varav att hon betedde sig så stereotyp manligt som hon bara kunde för att inte visa sitt sanna jag. Detta skapade en massa könsdysfori och när hon äntligen kommit ut ur garderoben vet hon inte längre hur hon ska bete sig och pendlar därför med att vara väldigt feminin och väldigt maskulin.
 
 
 
Det visar alltså på att du inte måste vara trans för att uppleva könsdysfori och att ingen mår bra av att tvingas in i en roll de inte identifierar sig med. De andra karaktärerna dömmer henne inte, utan blir som mest förvånade och går sedan vidare med att uträtta fallet. De rättkönar och hon är så otroligt glad och lättad.
 
Den här spelserien är otroligt bra på karaktärer och deras utveckling och det här är så jäkla bra (såklart har det sina flaws (som att allt började med att det var konstigt att en kille gillade att bära tjejkläder), men jag fokuserar på det positiva och progressiva). 
 
Så, nu vet ni om en fantastisk karaktär som ni antagligen helt skulle ha missat annars!:-)
 
Love & Peace 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0