Förtroende

Jag sa ju att jag skulle skriva ett blogginlägg om min skala som blandar tankar och känslor och steg för steg leder upp till förväntningar och till och med krav och tvång. Ni får vänta lite till innan jag sammanställer den, mest för att jag har svårare att skriva ner saker ju färdigare det är i mitt huvud. Här kommer istället några tankar som jag fick när jag försökte att skapa en skala i förtroende, men kom fram till att förtroende inte går att skriva på en rak linje och då blev det såhär istället.
 
 
Tänk att varje vänskap har ett hjärta. Det hjärtat skapar bubblor som sträcker sig ut åt olika håll, som grenar av bubbelplast. Ju närmare hjärtat, desto större bubblor, ju längre bort desto mindre bubblor. När de bubblorna har sträckt sig tillräckligt långt åt ett håll, uppnår de en nivå, och då har det hjärtanet uppnått ett förtroende i den vänskapen. Förtroende kan se ut på olika sätt. Det kan handla om att våga säga att en mår dåligt, eller att en känna sig sårad. Det kan vara att dela med sig av sina tankar eller drömmar eller av sin kropp eller tid.
 
Det går inte att skapa ett förtroende på egen hand, det krävs alltid någon att rikta förtroendet, hjärtat och bubblorna, till. Ofta är det lättare att skapa förtroende för någon som är öppen gentemot en själv, någon som visar en att den har många bubblor runt sitt eget förtroendehjärta. Och ju mer en tycker om en person, desto lättare är det att skapa nya bubblor. 
 
Förtroende kan vara en förväntan på att bli respekterad eller på att få reda på viktiga saker i den andras liv eller på att den andra svarar när en hör av sig. Det finns massor av fler former av förtroende, och olika hjärtan behöver olika många bubblor för att nå upp till de olika nivåerna. För en person är det lätt att säga om den har blivit sårad och för en annan är det jättesvårt. Det är för att en persons olika hjärtan kan påverka varandra. För det är så att bubblor kan spricka. Det gör ont och då kan det vara så att en sjunker åt vissa håll och därmed tappar en nivå och ett förtroende. Ju större bubbla som spricker, desto ondare gör det och desto fler förgreningar påverkas. Det blir dessutom jobbigare för hjärtat att skapa nya bubblor ju större de är. Och ibland finns det kanske så många bubblor redan att det inte gör något om några små sprack.
 
Ibland spricker så små bubblor att vi inte ens känner det om vi inte verkligen känner efter. Det kan vara att vårt hjärta inte har skapat nya bubblor på ett tag och då kanske en inte tänker på att det behövs nya bubblor. Det brukar kallas att ta en vänskap för givet, att vi förväntar oss att vi kommer ha alla de olika förtroendenivåerna i en vänskap utan att behöva anstränga oss. En vänskap kan ta stor skada om bubblor spricker. Om någon spräcker en av ens stora bubblor kanske hjärtat blir så trött att det inte orkar göra en ny. Samma om hjärtat har varit inaktivt (eller igång) så pass länge att det inte längre klarar av att göra några bubblor alls. Då är det lätt att en vänskap försvinner för att det inte finns tillräckligt mycket förtroende kvar.
 
Om ett hjärta har behövt skapa bubblor för att de spruckit av samma orsak flera gånger, kan det också tröttna på att göra nya. Det kan till och med bli så pass trött att andra hjärtan och andra vänskaper påverkas och då kan det krävas fler bubblor för att nå till en ny nivå, t.ex. att dela med sig av sina känslor, än vad det gjorde innan. Därför har olika människor olika svårt för att skapa förtroende med andra.
 
Om någon spräcker någon annans bubbla så är det i huvudsak dens ansvar att hjälpa till med att skapa nya, att ge hjärtat lite extra kraft. Då orkar hjärtat längre. Då är det också viktigt att vara lyhörd, så att en kan se att en har skadat ett förtroende. Annars kanske den andra till slut inte vill vara vän med en. Så tror jag att förtroende fungerar. Och även om det är bra att låta sina vänskaper vila lite, tror jag också att en behöver både känna efter och lite då och då skapa nya bubblor för att en vänskap ska vara stark.
 
Låter det rimligt? Flummigt? Har jag glömt något?
 
Kanske kommer nästa inlägg att handla om tanke -> förväntan, vi får se. Stay tuned.
 
Love & Peace

RSS 2.0