16 Nyårslöften 2018 - Så gick det och så ser framtiden ut

Ännu ett år har passerat och med det en milstolpe när det kommer till nyårslöften. Ni som har följt mig med åren vet att jag har blivit mer och mer ambitiös med vad jag satsar på, till den grad att jag nu, 5-10 år efter att jag började, har valt att lägga ner.
 
För mig har nyårslöften handlat om utveckling. Att lära mig nya saker, utforska nya områden och sluta med dåliga vanor. Jag har använt nyårslöften för att pressa mig själv lite hårdare, stärka min självdisciplin och hålla mig i mental och emotionell form. Jag är glad över att jag har satsar på dem i den mån jag har, använt det som metod för att hitta och utforska mig själv. Komma på vad jag vill med livet.
 
Men i år har jag börjat landa i mig själv. Jag har börjat hitta strukturer och ett generellt sätt att leva på som jag trivs med. Framförallt har jag inte längre tiden och energin till att sträva efter mera. Jag jobbar halvtid, skriver roman på heltid och skriver spexmanus på det. Jag har inte energi till att utveckla och upprätthålla vänskaper i den mån jag vill, jag känner att jag inte hinner ta det lugnt och vila upp mig i den mån jag behöver och därför känner jag också att nyårslöften får vara något jag klipper bort bland allt annat som jag engagerar mig i. Det är inte värt det om det resulterar i mer dåligt samvete än stärkt självkänsla.
 
Men, jag hade ju trots allt nyårslöften i år och såklart ska jag utvärdera dem!
 
 
Till att börja med hade jag även i år ett hemligt nyårslöfte: Att flytta till en ny lägenhet.
 
Det har jag gjort, en liten, gammal och dyr lya i centrala Malmö. Det sista året i Märkligheten insåg jag hur stort mitt behov av att kunna kontrollera vilka människor som rör sig i mitt hem var och hur mycket energi det tog att inte kunna välja när det skulle vara tyst. Jag behövde också få mer av en känsla av att jag gjorde saker i hemmet för min egen skull och inte för någon annans. Det har fungerat bra, jag trivs med min nya lägenhet, även om jag kanske har spenderat mer tid utanför den än i den. Jag har också börjat tänka mer på inredning och hur mycket det påverkar att få känna att en lägenhet känns snygg. Jag har mycket kvar att göra på den fronten, men min feng shui har nog aldrig varit såhär stark.
 
Nyårslöfte 1&2: Byt tandläkare och skaffa tandläkarförsäkring. 
 
Well. Det här är något som verkligen har varit på tiden att göra, med tanke på att jag inte har bott i närheten av min förra tandläkare på 12 år.
 
Jag har sökt tid för undersökning, så nästa vecka kommer jag både ha ny tandläkare och försäkring. Det skulle redan vara klart ifall inte sagd tandläkare blev sjuk, så jag tänker att löftet ändå får ses som avklarat.
 
Nyårslöfte 3: Testa kör.
 
Detta är nog det svåraste nyårslöfte jag någonsin haft. Så pass svårt att det kanske bidragit till varför jag nu lägger ner nyårslöften helt. Det tar så enormt mycket energi att se det här framför mig. Det visste jag redan när jag satte upp målet, men jag trodde att det skulle bli en morot snarare än ett hån.
 
Så nej, jag har inte lyckats med detta. Kanske någon gång i framtiden, när jag har mer tid och energi till att utforska nya saker igen.
 
Nyårslöfte 4&5: Skriv 10 noveller och 10 dikter.
 
Jag har skrivit mycket i år, onekligen. Jag tror att jag satte de här målen för att påminna mig om att jag tycker om att skriva mer än romaner. Jag var inte beredd på att jag skulle lägga ner så mycket tid på att skriva spexmanus i år dock, och romanerna har fått mycket tid och kärlek, så noveller och dikter har tyvärr hamnat längre ner på prioriteringen.
 
Jag tänker inte räkna och kolla om jag har klarat det. Det är inte viktigt. Huvudsaken är att jag har skrivit väldigt mycket, och det är jag nöjd med!
 
Nyårslöfte 6: Skriv klart Legenden om Akárna - I jakt på den rätta vägen, utkast 2.
 
Åh, min kära fantasytrilogi. Jag har snart nått en punkt då jag har skrivit på den mer än halva mitt liv. Jag älskar den och den har en väldigt speciell plats i mitt hjärta.
 
Men det är inget som jag räknar med någonsin kommer kunna bli publicerat. Den utvecklar mig inte längre på samma sätt som annat skrivande gör. Framförallt så får jag mindre pepp och bekräftelse för den än för andra projekt, något jag behöver titt som tätt för att orka jobba på. Jag har börjat på det andra utkastet på sista boken, det har jag, men i och med att jag skrev hela första utkastet på en månad så är det mycket som behöver jobbas med, och då behöver jag tid borta från andra distraktioner. Men jag kommer jobba vidare på det till andra utkastet är klart, det kommer jag, och när det är gjort kommer jag se mig klar med mitt livsverk.
 
Nyårlöfte 7&8: Skriv klart Projekt Teara utkast 2 och skicka det till förlag.
 
Jag har gjort båda! Fått en massa refuseringar och inget annat. Det är tufft att skriva fantasy på svenska. Men, det var värt det! Det är nog det som jag har gjort som jag är absolut stoltast över just nu. Det, och att ha varit manusansvarig till Varglaspexarnas uppsättning av Tusen och en natt!
 
Nyårslöfte 9: Sticka klart den andra strumpan.
 
Här har jag bara mig själv att skylla. Det är inte långt kvar, men om jag bara hade haft lite disciplin och struktur så hade den varit klar på en vecka. Nästa stick-projekt kommer antagligen bli en tröja, det ska bli spännande att se hur många år det tar.
 
Nyårslöfte 10: Arrangera en munkfest.
 
Jag köpte en fritös förra året. En fantastisk maskin, som gör massor av godsaker och jag är ett stort fan av godsaker. Men jag har inte plockat upp den sedan jag flyttade in i nya lägenheten, framförallt för att jag inte haft orken till att arrangera saker. En nackdel med att bo själv, antar jag. När vi var två gick det alltid lättare att dra igång saker. Men, jag vill fortfarande testa att göra egna munkar någon gång!
 
Nyårslöfte 11: Inte flyga.
 
Mitt mest politiska nyårslöfte. Passande då ord som klimatångest och flygskam bubblat upp under året. 
 
Så nej, jag har inte flugit. När skrivarlinjen flög till Prag tog jag ensam bussen dit och tillbaka. När manusgruppen ville flyga till Budapest avvärjde jag det. Jag kanske var tråkig, men jag är också stolt. Det finns alltid andra saker en kan göra istället för att flyga, det finns alltid spännande platser att besöka som inte kräver de utsläppen. Vi har en planet som håller på att gå under, för tusan.
 
Jag hoppas att jag står på mig på den här punkten även utan nyårslöfte. Jag älskar att resa, kanske mer än något annat, men jag kan inte flyga med gott samvete när jag vet hur mycket skada det gör.
 
Nyårslöfte 12: Läs 20 böcker.
 
Om inte annat så har jag konstaterat varför jag inte kan läsa bok på bok på bok! Det stimulerar mig inte tillräckligt. Jag kan trivas med att grotta ner mig i en bok då och då, men jag behöver variation. Jag behöver titta på filmer, serier och spel. Dessutom läser jag upp till 50 sidor text inför feedbacksamtal med skrivarskolan varje vecka, jag antar att det också mättar mitt behov av att läsa något.
 
Så nej, inga 20 böcker det här året heller. Men jag har börjat gå till biblioteket igen så alltid något!
 
Nyårslöfte 13&14: Rensa. Måla om minst en möbel.
 
Detta! Precis som jag nämnde tidigare så har det här varit en stor del av att stärka min feng shui. Jag mår helt enkelt bättre av att slänga bort saker som inte gör mig lycklig, kläder som jag inte längre använder, böcker som jag aldrig kommer läsa. Det tar energi att ha saker som en inte får ut någonting av. Jag är glad att jag har börjat med det här beteendet. Skrivbordet blev mycket snyggare, dessutom!
 
Nyårslöfte 15: Se en balett live.
 
Det här gör lite ont att tänka på. Målet och intresset för balett i samband med en nära och intensiv vänskap som försvunnit ur mitt liv. Sålänge den smärtan är vad jag förknippar balett med håller jag mig gärna undan det.
 
Nyårslöfte 16: Gör en separat sida för skrivande.
 
Ja! Juna Henriksson - Poet och författare! Gilla mig på Facebook om du inte redan har gjort det!
 
Jag vet inte riktigt vad det fyller för funktion, men det är kul att sprida sina ord ibland ^^ Lite som med den här bloggen, även om jag varit dålig på att upprätthålla den sedan arbete, spex och roman slukat mig.
 
 
Så! Inga nyårslöften till nästa år! Jag hoppas på att få mer energi igen, på att kunna utveckla påbörjade och hitta nya vänskaper. På att börja stabilisera mig på riktigt.
 
Hoppas ni får ett gott 2019, kära läsare. Tack för det här året <3
 
Love & Peace

2018 - Year of spex.

2018 har varit ett bra märkligt år. Ett bra år. Men ett märkligt år. Och då pratar jag inte bara om den svenska politiken. Det brukar vara lätt för mig att sammanfatta de gågna åren med ett ord, men det enda jag kan se som är genomgående för det här året är mitt engagemang i spexet. Mer om det senare.
 
Om jag backar bandet till slutet på 2017 så gick min katt, Link, bort. Han blev sjuk, jag lade alla mina pengar på att försöka rädda honom. Det räckte inte, försäkringen täckte inte tillräckligt mycket och till slut gick han bort och kontot blev tomt.
 
Det är svårt att inte se ett samband mellan det och att jag kort därefter förlorade tre nära vänskaper inom loppet av en vecka. En av dem har börjat återbildats, men i stunden var det svårt. Svårt att veta hur mycket som låg på mig, hur mycket som låg på de andra, vad som var bra eller dåligt för mig. En av vänskaperna slog lite extra hårt, för den skapades snabbt och skoningslöst och försvann likadant. Jag går fortfarande omkring och ältar, vad var det egentligen som hände? Hur mycket handlade om mig som person? Hur mycket trodde jag mig förstå utan att egentligen göra det? Och såklart, en annan av vänskaperna handlade om förlorad långvarig kärlek, och det är aldrig lätt att hantera. Men som sagt, vi verkar hitta någonting nytt, det finns hopp.
 
Parallellt med detta stärktes en annan vänskap från förra året. Någon som jag kunde åka till när jag behövde komma bort. Som stod ut med att jag aldrig har energi till någonting längre och som inte ställde några krav eller förväntningar. Spela tvspel hos och titta på serier med. Komma bort. Gråta. Diskutera skrivande. En vän som alltid har gett ett stöd och som inte krävt någon energi att umgås med. En oas. Från att ses någon dag i veckan till att umgås nästan varje dag.
 
Jag har nog aldrig känt mig så o-ensam som nu. Och mycket av det ligger i den vänskapen. 
 
Jag flyttade. Från en stad som jag älskade till en stad som jag alltid sagt att jag aldrig kunnat tänka mig att bo i. Men det finns bra vänner här också. Kanske är det viktigare än känslan av att kunna identifiera sig med en stad.
 
Och jag är fortfarande i Lund, nästan varje vecka. För att jag skriver manus, för att jag träffar spexare. Jag bestämde mig för att lägga ner andra engagemang för någonting som folket kan få nöje av i fyra dagar, efter fem månaders arbete. Så jag backade ur Queer frulle (som tyvärr ändå lagt ner), hoppade av styrelsen i Maffia Sverige (arrangerat lite ändå) och skippade att volontera för Fantastisk Filmfestival. För att kunna göra någonting mer med mitt skrivande, och tillsammans med andra hitta ett sinne för humor som jag aldrig visste att jag hade inom mig. Jag ångrar inte en sekund av det.
 
Sommaren blev ganska lugn, bortsett från den ekonomiska stressen som uppstår när alla pengar är slut och en har sökt jobb i tre månader utan resultat (visst var det brist på mattelärare, eller?). Vande mig vid lägenheten, målade om mitt datorbord, spelade igenom några bra spel på min nyinköpta ps4, sommarspexade.
 
Det var mäktigt att kunna berätta för sommarspexare att jag äntligen fått tid i transutredningen, efter två års väntan, och direkt bemötas av kramar och gratulationer.
 
Så den är igång. Jag har inte pratat så mycket om den (kanske främst för att jag inte bloggat det senaste halvåret), men nog finns det saker att kritisera. Som att jag efter en månads besök hos kurator var tvungen att vänta minst ett halvår till för att få kontakt med läkare och/eller psykolog (still waiting...).
 
Men det finns hopp. Även om jag tröttnat lite på att vänta och bestämde mig för att köpa en epilator för att dra loss håret i ansiktet.
Fördel - Behöver inte raka mig varje dag och få dysfori av att inte göra det. Nackdel - Det gör förj***a ont. 
#SakerTranspersonerFårStåUtMed #KidsDon'tTryThisAtHome
 
Jag bytte namn juridiskt. Jag fick ett jobb där jag inte behövde "komma ut" utan var ute redan från början. Jag har blivit så pass van av att folk använder rätt namn och pronomen att jag kan glömma bort att jag är trans, och för er som inte är bekanta med det är det en vansinnigt härlig känsla. (Att få sin transidentitet förnekad har dock motsatt effekt). Så pass van att jag har tröttnat på att skriva poesi om hur det är att vara trans.
 
Poesin har i övrigt varit lyckad i år, lyckades vinna min första poetry slam-tävling och liksom många andra hobbies dog intresset där. Inte för att skriva poesi, kanske, men för att "bli bra" på att läsa poesi inför en publik. Jag känner mig bra nu. Så nu ligger poetry-slammandet på hyllan tillsammans med orienteringen och löpningen, pianospelandet och allt annat som jag vid något tillfälle har känt mig "bra nog" i. Kanske handlar det om ett behov av att hävda mig, men jag tror egentligen att det bara handlar om att jag vill få känna mig duktig på olika saker. Hitta flera anledningar till att vara stolt över mig själv.
 
Det har inte blivit så mycket poesi i år dock, och inte så mycket bloggande heller. Detta för att jag har gått in för att göra skrivandet till någonting mer än att vara "bra nog" och sedan lägga det på hyllan. Som att lägga ner massor av tid på spexmanus, men också att jobba med mina romaner. I våras skrev jag klart andra utkastet av Projekt Teara och även om ingen har valt att publicera den är det fortfarande en roman som jag känner mig riktigt nöjd med. Nog det bästa jag har skrivit än så länge.
 
Och nu under hösten har jag, fortfarande i samband med skrivarlinjen (numera skrivarskolan), skrivit på en ny roman: Att tiga är Silver. En roman om ångest och osäkerhet och vad en är villig att offra för att få en förälskelse bekräftad för en sekund. Det är antagligen det närmaste jag kommer att komma en självbiografi, även om det är några karaktärer och scener som är skapade ur intet. Den ligger mig varmt om hjärtat, och det ska bli kul att fortsätta skriva på den under nästa år. Jag bryr mig inte om den blir publicerad, det här är verkligen någonting jag skriver för min egen del. Kanske för att ge en förståelse för mig själv och mina vänner om varför jag fungerar som jag gör.
 
Hösten har annars bestått av att börja jobba igen, komma in i lärarrollen. Jag trodde att det skulle räcka med att jobba halvtid och så skulle jag vara odödlig och kunna göra vad jag vill med de andra delarna av mitt liv. Men det beror på hur en jobbar halvtid, har jag konstaterat. Att en genomsnittlig arbetsvecka innebär fler arbetstimmar än vad jag får betalt för och att jag bryter mot mina principer en efter en har gjort att jag brutit ner mig själv gradvis under terminen till den grad att ett lov snarare känns som ett överlevande än en frihet. Förhoppningsvis blir nästa termin bättre. Om inte annat så lär jag mig i alla fall om hur det kan se ut att hålla sig utanför sin comfort zone.
 
Men jag är taggad på 2019. Det känns som om jag kommer att skriva klart Att tiga är Silver, fortsätta hitta ett lugn i livet i allmänhet, komma vidare i transvården, ha bra vänner, skriva mer spexmanus. Och förhoppningsvis tågluffa! Så, tagga nytt år!
 
Love & Peace

RSS 2.0